Hmmm skomplikowane

Proszę o pomoc, podpowiedź, wskazówkę
Pomocy:(
Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10cm.
Na jego bokach obrano punkty M, N, P tak, że |AM|=|BN|=|CP|
(jak na rysunku)
Jak należy wybrać punkty M N i P aby pole trójkąta MNP było najmniejsze?
| c2*√3 | ||
Zauważ, że trójkąt w MNP też jest równoboczny, jego pole jest równe | ||
| 4 |
| π | ||
c2 = x2 +(10−x)2 −2x(10−x)cos | dalej juz sobie chyba poradzisz
| |
| 3 |
| 3x(10−x)√3 | 3x(x−10)√3 | |||
jest równe 25√3− | = 25√3+ | teraz szukamy najmniejszej | ||
| 4 | 4 |
dzieki za pomoc