Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby
Piotrek: 7 do potęgi 2001
12 paź 22:00
Piotrek:
12 paź 22:01
barteg: 71=7
72=49
73=343
74=2401
75=16807
co można powiedzieć o ostatnich cyfrach?
12 paź 22:04
Piotrek: Wyznacz 2 ostatnie cyfry liczby :
7 do potęgi 2001
12 paź 22:07
===: 49
12 paź 22:08
PW: Pokazali Ci, że zaczął się "kołowrotek" − mnożąc 75 przez 7 znowu otrzymasz dwie ostatnie
cyfry 4 i 9.
12 paź 22:16
Piotrek: ale to działa tylko do 714
12 paź 22:32
PW: Sie zacina?
12 paź 22:47
Piotrek: tzn. nie wiem co ile wynosi cykl powtarzania się tych cyfr (49)
12 paź 22:55
Piotrek: 76, 710, 714 , a od 722 (sprawdziłem do 740 )są zera
12 paź 23:02