rozwiaz rownanie
kk: | | 6 | |
1+log2x= |
| prosze o pomoc , dziekuje |
| | log2x | |
12 paź 21:54
sushi_gg6397228:
czekasz na gotowca ?
12 paź 21:54
barteg: a chociażby zacznij od dziedziny, spróbuj coś pokombinować coś pomnożyć, a może coś podstawić,
np. t=log

?
12 paź 21:59
kk: domyslam sie ze 1 mozna przestawic w formie log
22 a wiec
teraz korzystam z def logartymow
| | 6 | |
log22x= |
| mnoze stronami: |
| | log2x | |
log
22x * log
2x=6 i dalej nie mam pojecia..
12 paź 22:00
barteg: dlatego ja bym lepiej nie rozpisywał żadnych 1 ani 6, najlepiej podstaw zmienną pomocniczą w
postaci logarytma który występuje tam
12 paź 22:12
Eta:
log
2x≠0 ⇒x≠1 i x>0
log
2x+log
22x−6=0 ⇒ (log
2x+3)(log
2x−2)=0 ⇒ log
2x= −3 v log
2x= 2
12 paź 22:16
kk: nie bardzo rozumiem.. t=log
2x
12 paź 22:19
Eta:
Na jedno wychodzi

t
2+t−6=0 ⇒(t+3)(t−1)=0 t= −3 v t=2
to: log
2x= −3 v log
2x= 2
x= ....... v x=.........
12 paź 22:21
barteg: si, dochodzisz do równania kwadratowego, wychodzą dwa pierwiastki, poźniej powracasz do
wyjściowego podstawienia z tymi pierwiastkami i liczysz x

choć w sumie tak jak Eta nigdy
nie robiłem, to podoba mi się ten sposób
12 paź 22:22
Eta:
12 paź 22:23
kk: okej dziekuje
12 paź 22:24