nierownosc
Kris: |x| ≥ |y−1| Jak to narysować w układzie współrzędnych ?
12 paź 21:49
Kris: Znalazlem jak to wyglada tylko nie wiem dlaczego tak
12 paź 21:55
Kris: Znalazlem jakto wyglada tylko nie wiem dlaczego tak
12 paź 21:56
sushi_gg6397228:
jak sie robi zadania z wartością bezwzgledna ?
12 paź 21:57
Kris: W tym przypadku chyba beda 4 przypadki
12 paź 21:58
sushi_gg6397228:
i bede 4 proste
potem trzeba wybrac odpowiednie obszary i po zabawie
12 paź 21:59
Kris: Ok sushi wyszlo pieknie dzieki
12 paź 22:03
sushi_gg6397228:
na zdrowie
12 paź 22:04
pigor: ..., np. tak :
|x| ≥ |y−1| ⇔ ⇔ |y−1| ≤ |x| ⇔ −|x| ≤ y−1 ≤ |x| /+1 ⇔
−|x|+1 ≤ y ≤ |x|+1 i
rysuj
w jednym układzie osi xOy wykresy y=−|x|+1 i y=|x|+1 i zaznacz
odpowiedni na płaszczyźnie z xOy obszar (część wspólna − iloczyn) punktów (x,y) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
x2 ≥ (y−1)2 ⇔ (y−1)
2−x
2 ≥0 ⇔ (y−1−x)(y−1+x) ≥0 ⇔
⇔ (y−1−x ≥0 i y−1+x ≥0) v ((y−1−x ≤0 i y−1+x ≤0) itd rysujesz proste :
y=x+1 i y=−x+1 i masz zbiór (x,y) w układzie xOy. między nimi wraz
z punktami na nich ...
12 paź 22:05
Mila:

|y−1|=y−1 ⇔y−1≥0⇔y≥1 punkty nad prostą y=1 i na prostej
1)
y−1≥0
|x|≥y−1⇔
|x|+1≥y
y≤|x|+1 poniżej wykresu y=|x|+1 i nad prostą y=1
2) |y−1|=−y+1 dla y<1
|x|≥−y+1 i punkty pod prostą y=1
y≥−|x|+1 i na wykresem y=−|x|+1
12 paź 22:07