Granice
Alicja: obwód prostokąta jest równy 10. prostokąt ma największe pole, gdy jego wymiary wynoszą
12 paź 21:36
===:
kiedy jest kwadratem −
12 paź 21:40
Blue: 2,5 na 2,5 − prostokąt jest kwadratem

Liczysz to z f. kwadratowej
12 paź 21:41
Alicja: obliczone, właśnie, kiedy jest kwadratem?
12 paź 21:46
Blue: Alicja o co pytasz, bo nie rozumiem

Nie wiesz, kiedy prostokąt jest kwadratem
12 paź 21:52
Alicja: Pytanie jest następujące, w jaki sposób wnioskujemy przy tym zadaniu, że dwa boki będą takie
same, przez co stanowią kwadrat.
12 paź 21:53
===:
ułóż wzór na pole .... i analizuj −
12 paź 21:56
barteg: obw prostokąta=2a+2b
2a+2b=10
a=5−b
pole=a*b
teraz wystarczy podstawić, i szukasz maxa
12 paź 21:57
Alicja: barteg, próbowałam początkowo robić tak, jak ty, ale zauważ, że w tym przypadku b wyjdzie 5, a
a 0
12 paź 22:01
Alicja: dobra, nieważne, ogarnę sama
12 paź 22:05
Mila:
P(b)=(5−b)*b
P(b)=5b−b
2 parabola skierowana w dół, w wierzchołku ma największą wartość
12 paź 22:18