x
aa: Oblicz √1
√1 = x + iy / ()2
1 = x2 + 2xyiy − y
1 = x2 − y
0 = 2xy
2xy= 0
xy= 0
dla x = 0 y = −1
dla y = 0, x = 1 v x = −1
dobrze to robię ? bo powinny wyjść 2 rozwiązania a mi coś więcej wyszło.
12 paź 21:09
Hurwitz: Skąd druga linia?
(x+iy)2= ...
12 paź 21:17
aa: i2y = −y
12 paź 21:23
Mila:
(x+iy)2=1⇔x,y∊R
x2+2xy*i−y2=1
(x2−y2−1)+2xy*i=0⇔
x2−y2−1=0 i xy=0
x=0 lub y=0
1)x=0
−y2=1⇔y2=−1 brak rozwiązań w R
2) y=0
x2−1=0
x=1 lub x=−1
z=1+0i lub z=−1+0i
12 paź 21:26
Hurwitz: Tak, ale masz (iy)2.
12 paź 21:27
Hurwitz: No to masz bez myślenia...
12 paź 21:27
aa: czemu x i y muszą być w R ?
12 paź 21:28
Hurwitz: Bo szukasz rozwiązania w zbiorze liczb zespolonych, a one tak właśnie mogą wyglądać: x+iy,
x,y∊R.
12 paź 21:34
aa: aha dzięki
12 paź 21:36
Mila:
Nie czytają wykładów.
12 paź 21:50
Hurwitz: Co to wykład? − pytają.
12 paź 21:52
Blue: Mila pomożesz mi w kombinatoryce?
12 paź 21:53