Geo. Anal. Odległość między punktami.....
Code::Blak: Dany punkty a(−2,2) i c(5,3). Oblicz współrzędne wierzchołków B i D prostokąta ta ABCD, jeśli
należą one do prostej o równaniu y=4−x. Nie wiem jak to zrobić.
12 paź 21:08
sushi_gg6397228:
myślałeś nad zadaniami całe dwa dni ?
zacznij od rysunku
12 paź 21:12
Code::Blak: Tylko w piątek. Nie mogę rysunku zrobić
12 paź 21:16
5-latek:

Zrobilem za Ciebie rysunek
12 paź 21:22
===:
12 paź 21:25
Mila:

|AC| jest przekątną prostokąta.
Przekątne w prostokącie są równe i dzielą się na połowy.
Środek AC:A(−2,2) i C(5,3).
|SC|=
√(5−1,5)2+(3−2,5)2=
√12,25+0,25=
√12,5
B(x,4−x) punkt leży na danej prostej y=4−x
|SB|=
√(x−1,5)2+(4−x−2,5)2=
√12,5 ⇔
(x−1,5)
2+(1,5−x)
2=12,5
2*(x−1,5)
2=12,5 /:2
(x−1,5)
2=6.25
x−1,5=2,5 lub x−1,5=−2.5
x=4 lub x=−1
Stąd B=(4,4−4)=(4,0) i D=(1,4+1)=(−1,5)
12 paź 21:46
Code::Blak: dziękuje
12 paź 21:48
pigor: ..., lub niech (*)
B lub
D=(x,y)=
(x,4−x)=? − wektory dwóch kolejnych
boków prostokąta ABCD, to np.
BA=[−2−x, 2−4+x]= [−2−x, x−2] i BC=[5−x, 3−4+x]= [5−x, x−1] są prostopadłe,
czyli BA ⊥ BC ⇔ ich iloczyn skalarny [−2−x, x−2] ◯ [5−x, x−1]= 0 ⇔
⇔ (−2−x)(5−x)+(x−2)(x−1)= 0 ⇔ −10−3x+x
2+x
2−3x+2= 0 ⇔ 2x
2−6x−8= 0 ⇔
⇔
x2−3x−4=0 ⇔
x=4 v x=−1, stąd i z (*)
(x,y)=(4,0) v (x,y)=(−1,5.
12 paź 22:27