Proszę o pomoc
mezzo: x − √x+1=5
12 paź 21:04
Maslanek: Dziedzina i doprowadź wyrażenie tak, żeby łatwo było je uprościć.
Czyli D=...
x−5=√x+1
Podnosimy do kwadratu (przy odpowiednim dodatkowym założeniu!)
12 paź 21:05
mezzo: x+1=x2−10x+25 tak jest dobrze?
12 paź 21:09
5-latek: Dobrze
12 paź 21:10
mezzo: wyniki wychodza x=3 i x=4 a w odpowiedziach jest x=8 gdzie popelniam blad?
12 paź 21:14
mezzo: przepraszam jednak jest dobrze sa dwa wyniki x=8 i x =3 tylko nie wiem czemu x=3 nie jest tez
odpowiedzia?
12 paź 21:15
sushi_gg6397228:
podstaw do pierwszej linijki odpowiedzi
12 paź 21:16
mezzo: dzieki wielkie
12 paź 21:18
Mila:
√x+1=x−5
x+1≥0 i x−5≥0⇔x≥5
x+1=x
2−10x+25
x
2−11x+24=0
Δ=121−96=25
| | 11−5 | | 11+5 | |
x= |
| =3∉D lub x= |
| =8∊D |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 21:20
pigor: ... , rozwiązać równanie : x−
√x+1= 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak : niech (*)
√x+1=t ≥0 i x+1≥0 ⇒ x+1= t
2 i (**)
x≥−1 ⇒
⇒ x= t
2−1, wtedy dane równanie :
x−√x+1= 5 ⇔ t
2−1−t= 5 ⇔ t
2−t−6= 0 ⇔
t=3 v t= −2<0 , stąd i z (*)
√x+1= 3 ⇔ x+1=9 ⇔
x= 8 >.−1 z (**) − szukane
rozwiązanie. ...
12 paź 21:21