ruch po okręgu
xxx: czy mógłby mi ktoś pomóc, bo jutro mam sprawdzian

Tarcza o średnicy 4 m obraca się wokół środka O
tu rysunek:
http://forum.zadania.info/download/file.php?id=4683&sid=f9dbe3f3665e2035ec31fd6b39047ff6
Korzystając z rysunku i wiedząc że U
B = 0,5π m/s, oblicz:
a) czas, w którym punkt B zakreślił kąt 60 stopni
b) częstotliwość obrotów tarczy
c) szybkość liniową punktu A
a a) zastanawiałam się nad wzorem t=alfa/w, ale nie wiem jak z tego skorzystać, pomocy!
12 paź 20:34
daras: fizyka.pisz.pl
12 paź 20:35
12 paź 20:37
xxx: niewiele mi to pomaga, w a) ma wyjść 1/s sekundy a mi wyszło 0,35, a w b) to już mi wychodzi
zupełnie inny wynik
12 paź 20:45
xxx: 1/3 sekundy*
12 paź 20:45
xxx: a nie,już mi b) wyszło
12 paź 20:46
xxx: ale c) to już nie wiem jak
12 paź 20:49
daras: szybkosć liniowa to droga=długość łuku /czas
wiesz 360o = ile to radianów?
12 paź 21:15
12 paź 21:17
daras: | | α | |
ω − prędkość kątowa ω = |
| |
| | t | |
czyli w jednym okresie T zakreśla łuk 2π radianów
związek między prędkością liniową i kątową: V = rω
punkt B lezy w odległości r−d od osi obrotu więc V
B = (r − d)ω
z tego wyznaczasz prędkość kątową która jest stała dla całej tarczy:
| | π | | 5 | |
kąt 60o = |
| zakreśli w ciągu |
| s |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | ω | |
częstotliwość f = |
| = |
| = 0,1 Hz |
| | T | | 2π | |
punkt A znajduje się na brzegu tarczy czyli w odległości r = 4 m od osi obrotu
jego szybkości liniowa V
A = rω = 0,8π m/s.
13 paź 11:21
13 paź 12:14
Fizyk ale też matematyk: a ta szybkosc ma byc krotka czy dluga?
13 paź 12:14
daras: po jaką cholerę powielasz te same linku


nudzisz się? to idź na spacer z psem
13 paź 15:10