Funkcja f jest określona wzorem...
Anja: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=(15)x−2−5.
a) Wyznacz miejsce zerowe funkcji f.
b) Wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji f z osią y.
c) Określ wzór wartości funkcji f.
Przez tego "iksa" w wykładniku nie wiem jak się do tego zabrać...
12 paź 20:27
===:
... to może poczytaj troszkę ogólnie o funkcji ... o tym co to znaczy że przecina ona którąś
z osi. Potem już konkretnie o funkcji wykładniczej ...
12 paź 20:33
===:
a to co piszesz w c) ... świadczy, że albo nic nie rozumiesz .. albo "wypiwszy" −
12 paź 20:34
Anja: Zbiór wartości rzecz jasna
12 paź 20:38
daras: dla mnie podpunkt c) jest do przełknięcie ale to "j" w nicku nie
12 paź 20:39
pigor: ...,
a) f(x)=0 ⇔ 5 −(x−2)−5=0 ⇔ 52−x= 51 ⇔ 2−x=1 ⇔ x=1 ;
b) x=0 ⇒ f(0)= (15)−2= 52= 25 ⇒ (x,y)=(0,25) ∊ OY]] ;
c) masz określić nie "wzór wartości" tylko "zbiór wartości "
Z.w.= (−5;+∞).
12 paź 20:42
===:
... miejsce zerowe ..czyli f(x)=0
przecięcie z osią 0y czyli f(0}
12 paź 20:42
Anja: Taaa..
Pomoże ktoś?
Jeżeli chcę obliczyć miejsce zerowe to powinnam do tego x wstawić 0? wtedy f(x) równałoby się
20. Czy to wtedy znaczy że funkcja ta przetnie w miejscu zerowym oś y przy wartości 20? To
wydaje mi się zbyt proste aby mój tok rozumowania był dobry..
12 paź 20:43
5-latek: | | 1 | |
Miejsce zerowe to taki x dla ktorego wartosc funkcji =0 wiec ( |
| )x−2−5=0 |
| | 5 | |
12 paź 21:34
pigor: ..., przepraszam gdzieś mi uciekło w 20:42 ...−5 wtedy f(0)= 25−5= 20 ;
12 paź 21:38