zadanie
nieuk:

Uzupełnij puste kratki, wiedząc, że cyfry jedności wszystkich trzech liczb są takie same. Zrób
to tak, aby dzielna była możliwie największa.
12 paź 20:17
Kacper:
900:90=10
Na pewno nie jest to poszukiwana odpowiedź, ale spełnia n−1 warunków
12 paź 20:20
nieuk: Jak to zrobić poprawnie? Jakaś wskazówka?
12 paź 20:42
koszałek:
961:31=31
12 paź 20:48
natalia : Przychodzi mi do głowy tylko :
190:19=10
12 paź 20:48
natalia : Na moja odpowiedź proszę nie zwracać uwagi, nie doczytałam ze chodzi o jedności
12 paź 20:49
koszałek:
Kto uzyska lepszy wynik?
12 paź 20:49
Kacper:
koszałek nieźle
12 paź 20:51
nieuk: kaszałek jak do tego doszedłeś?
12 paź 20:52
nieuk: koszałek zrobiłeś to metodą prób i błędów czy może jakąś inną ?
12 paź 21:17
nieuk: Nikt nie wie?
12 paź 21:33
nieuk: @refresh
13 paź 10:54
Kacper:
Gimnazjum?
13 paź 11:14
nieuk: Tak
13 paź 12:54
Bogdan:
Jeśli liczba trzycyfrowa ma być możliwie największa, to na początek przyjmujemy, że cyfrą
setek jest 9
a, x, y, z ∊ A = {0, 1, ... , 9}
900 + 10x + a = (10y + a)(10z + a) ⇒ 100*9 + 10x + a = 100yz + 10(y + z) + a2
yz = 9 i x = y + z i a = a2
dla y i z:
yz = 0 * 0 = 0 ⇒ y = 0 i z = 0 ⇒ x = 0 + 0 = 0
lub
yz = 1 * 9 = 9 lub yz = 9 * 1 = 9 ⇒ x = 1 + 9 = 10 ∉ A
lub
yz = 3 * 3 = 9 ⇒ x = 3 + 3 = 6, więc y = z = 3
Stąd ...
13 paź 13:10