Jak ze wzoru funkcji w postaci kanonicznej podać wzór funkcji w postaci iloczyno
vera: Jak ze wzoru funkcji w postaci kanonicznej podać wzór funkcji w postaci iloczynowej bez
wyznaczania wzoru funkcji w postaci ogólnej?
12 paź 20:06
Kacper:
A po co takie udziwnienia?
12 paź 20:08
vera: Takie mam zadanie domowe
12 paź 20:08
ICSP: ze wzoru a2 − b2.
12 paź 20:08
ICSP: Oczywiście jeżeli jest to możliwe.
12 paź 20:09
vera: Jeden z przykładów do zrobienia jest taki:
f(x)=−9(x+2)2=36
Zaczęłam to rozwiązywać w taki sposób, że wszystko wymnożyłam, dodałam, odjęłam co się dało,
ale potem otrzymuję −9x2−36x, a to jest przecież wzór w postaci ogólnej, a treść zadania tego
zabrania. Więc jak to zrobić?
12 paź 20:10
Kacper:
coś za dużo =
12 paź 20:11
ICSP: −9(x+2)2 + 36 = −9* [(x + 2)2 − 4 ] = −9 * [ (x+2)2 − 22 ] = −9(x+2−2)(x+2+2) = −9x(x+4)
12 paź 20:13
vera: Liczyłam tak:
f(x)=−9(x+2)2+36
f(x)=−9(x2+4x+4)+36
f(x)=−9x2−36x
f(x)=−9x(x−4)
Ale f(x)=−9x2−36x jest postacią ogólną...
12 paź 20:13