oblicz granicę ciągu
Janusz : | 5 x 4n−2+3 x 2n+1 | |
| |
| 2 x 4n+1−6 x 2n | |
x to razy
12 paź 20:01
3Silnia&6: | | 5 x 22n−4 x 2n+1 | | 5 x 23n−3 | |
= |
| = |
| = |
| | 2 x 22n+2 x 2n | | 2 x 23n+2 | |
| | 5 x 23n−3 | | 5 | | 5 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 x 25 x 23n−3 | | 26 | | 64 | |
12 paź 20:08
Janusz : nie pominąłeś w pierwszej linijce w liczniku +3 a mianowniki −6?
12 paź 20:10
Janusz : ma wyjść 5128
12 paź 20:12
Janusz : nikt nie potrafi? ;>
12 paź 20:19
ICSP: | | 5 * 4−2 * 4n + 6 * 2n | |
|
| = |
| | 2 * 41 * 4n − 6 * 2n | |
| | 5 * 4−2 | | 5 | | 5 | |
→ |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 16 * 8 | | 128 | |
12 paź 20:22
===: ... no sobie "poskracał" ... −:(
12 paź 20:23
Kacper:
Najlepiej było w każdy + dać *
12 paź 20:33
Eta:
ICSP po prostu .. poszedł ....... skrótami
| | 4n(5*4−2+6*(0,5)n) | | | |
an= |
| = |
| |
| | 4n(8−6*(0,5)n) | | 8−6*0,5n | |
| | 5 | | 5 | |
n→∞ liman= |
| = |
| |
| | 16*8 | | 128 | |
i jest ok
12 paź 20:43
Janusz : dziękuję
12 paź 20:45