wielomiany
Andzia: MOŻE MI KTOŚ WYTŁUMACZYĆ JAK TO SIĘ ROZWIĄZUJE

Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe:
a) 2x
3 + 7x
2 +7x + 2= 0
b) (x
2 −6x + 8)(x
2 −4)(x−7)≥0
12 lis 13:30
pt: 
pomogę
12 lis 13:33
Dennis: W pierwszym pogrupuje wyrazy.
W drugim wylicz z każdego nawiasu rozwiązania i je podaj to tyle.
12 lis 13:36
pt: w pkt A musisz połączyć liczby w dwa nawiasy tak by coś można było wyłączyć. W tym przypadku
postać będzie wyglądała następująco:
(2x
3+2)(7x
2+7x)=0
wyłączasz to co dla obu liczb jest wspólne, czyli:
2(x
3+1)+7x(x+1)=0
teraz łączysz w pary to co poza nawisami i powstaje:
(2+7x)(x+1)(x
2+x+1)(x+1)=0
obliczasz iksy, które będą rozwiązaniem:
2+7x=0
x=−1
tu obliczasz deltę
i x=−1
z drugim punktem powinnaś sobie poradzić

życzę powodzenia
12 lis 13:41
Nikka: ...PT Twoje rozwiązanie ma błędy...poprawka:
2(x
3+1) + 7x(x+1) = 0
2[(x+1)(x
2 − x +1) + 7x (x+1) = 0
(x+1)[2(x
2 − x + 1) + 7x] = 0
(x+1)( 2x
2 − 2x + 2 + 7x) = 0
(x+1)(2x
2 + 5x + 2) = 0
x+1 = 0 lub 2x
2 + 5x + 2 = 0
Δ = 9
| | 1 | |
x= −1 lub x= − 2 lub x = − |
| |
| | 2 | |
12 lis 14:05
Andzia: i kto teraz ma racje ja wogóle tego nie rozumiem

12 lis 15:35
Nikka: moje rozwiązanie jest ok

grupujesz wyrazy
2x
3 z 2 i 7x
2 z 7x
wyłączasz wspólny czynnik przed nawias z pierwszych dwóch i podobnie z trzeciego i czwartego,
dalej masz już wszystko zapisane, na spokojnie spróbuj przeanalizować

, dasz radę
12 lis 15:40
Nikka: m.in. korzystałam z wzoru skróconego mnożenia a3+b3
12 lis 15:40
Andzia: dziękuję Bardzo
12 lis 15:55
Andzia: a skąd się wzięlo te x = −1 lub itd
12 lis 16:02