zamiana
etrapez: Jak zamieniać ręcznie stopnie na radiany i odwrotnie bez tabelki trygonometrycznej ?
12 paź 18:59
12 paź 19:02
zagubiona: zapamiętaj że 360 stopni to 2π
stąd: kąt w stopniach*pi/180=kąt w radianach
kąt w radianach*180 stopni/pi=kąt w stopniach
12 paź 19:02
Lidka:
Tabelka :
180
o − π
30
o − x proporcjonalność prosta
===========
180*x=30*π
12 paź 19:03
Eta:
zamiana stopni na radiany
| | 2π rd | |
αo= αo* |
| =......... |
| | 180o | |
| | 180o | |
(n)rd= (n)rd* |
| = .... |
| | π rd | |
12 paź 19:09
trawa: ok dzięki
12 paź 19:28
Piotrek: Możesz również skorzystać z excela pakietu MSOffice wystarczy wpisać do komórki
=radiany(...) gdzie w nawiasie wpisujesz stopnie lub =stopnie(...) gdzie w nawiasie wpisujesz
radiany
12 paź 23:23