sprawdzenie zadania
Kaczucha: Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie x5−8x3+16x=0. Obliczyłam deltę, ale wyszło 0. Może tak być?
Jak to równanie mam rozwiązać?
12 lis 13:18
pt: jeżeli obliczyłaś deltę to przy pierwszej liczbie musiałaś mieć wykładnik kwadratowy. A jeżeli
| | b | |
wyszło zero to rozwiązanie obliczasz ze wzoru:− |
| |
| | 2a | |
12 lis 13:47
Kaczucha: Wykładnik kwadratowy to u mnie x5 ?
Wówczas −8/(2*1)=−4. Wynik równa się 4.
12 lis 14:06
Nikka: x[5} − 8x3 + 16x = 0
x ( x4 − 8x2 + 16) = 0
x=0 lub x4 − 8x2 + 16 = 0
Zajmujemy się drugim równaniem wprowadzając pomocniczą zmienną t:
x2 = t
t2 − 8t + 16 = 0
Δ = 0
t=4
wracamy do x2:
x2 = 4
czyli x = 2 lub x= −2
Zatem
x=0 lub x=2 lub x= −2
12 lis 14:18
Eta:
Witam

x
5−8x
3+16x=0 => x( x
4−8x
2+16)=0 => x( x
2−4)
2=0
x(x−2)(x+2)=0 => x=0 v x= 2 v x = −2
odp: rozwiązaniami równania są :
x = 0 v x= 2 v x = −2
korzystamy ze wzoru: ( bez liczenia delty)
a
2−2ab +b
2= (a −b)
2 ,to x
4 −8x +16=(x
2 −4)
2
oraz ze wzoru a
2 −b
2 = (a−b)(a+b) to: x
2 −4 = (x−2)(x+2)
i to wszystko
12 lis 14:18
Nikka: nam Eta przynajmniej bez względu na sposób rozwiązania wyszło to samo
12 lis 14:20
Eta:
Witam
Nikka 
Tak musi być !
Unikamy , tam gdzie tylko można (i widzimy to "gołym okiem") ..... liczenia delty!
(upraszcza to obliczenia
12 lis 14:23
Nikka: wiem, wiem − zależało mi na szybkiej poprawce tego co napisał/a pt i poszłam za pierwszą myślą

...wiem też, że próba grupowania wyrazów sprawia uczniom trudności, nie każdy jest w stanie
odpowiednio je połączyć...
12 lis 14:27