Prawdopodobienstwo
pacio: Witam proszę o sprawdzenie rowiazania i moze jakies sugestie...:
W gospodzie na Waweli oferują sześć różnych dań obiadowych. Pięciu klientów wchodzi jeden po
drugim do gospody i niezależnie od siebie zamawia posiłek. Niech zdarzenie A odpowiada
sytuacji, w której
pierwsze danie z menu zamówi dokładnie jedna osoba.
a) Przedstaw przestrzeń zdarzeń elementarnych.
b) Czy w tej przestrzeni wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne?
c) Jaki jest rozmiar przestrzeni zdarzeń elementarnych?
d) Zdefiniuj zdarzenie A jako zbiór zdarzeń elementarnych.
e) Oblicz prawdpodobieństwo P(A), dbając o to by jasno przedstawić tok rozumowania.
a) Ω = {a
i b
j c
k d
l e
h : i,j,k,l,h = 1...6}
b) Nie
c) 6
5
d) A = {a
1 b
i c
j d
k e
l, a
i b
1 c
j d
k e
l, a
i b
j c
1 d
k e
l,a
i b
j c
k d
1 e
l,a
i
b
j c
k d
l e
1, i,j,k,l=2...6}
e) no to |A| = 1*5*5*5*5 + 5*1*5*5*5 + 5*5*1*5*5 + 5*5*5*1*5 + 5*5*5*5*1= 5*5*5*5*5 = 5
5
P(A)= 5
5/6
5

dobrze to rozwiazalem?
PW:
Ω niezrozumiale. Pięciu klientów wchodzi jeden po drugim − nie ma wątpliwości kto jest
pierwszy, kto drugi i tak dalej. Można uznać, że modelem matematycznym zamawiania posiłków
przez nich jest każda funkcja
(1) f: {1, 2, 3, 4, 5} → {1, 2, 3, 4, 5, 6}
(każdemu konsumentowi przyporządkowane jest dokładnie jedno z sześciu dań).
b) Nie ma żadnych podstaw, żeby zakładać niejednakowe prawdopodobieństwa. Każdemu
przyporządkowaniu typu (1) należy przypisać to samo prawdopodobieństwo (zaszyfrowano to w
określeniu "zamawiają niezależnie od siebie"). Każdy z nich może zamówić co chce nie oglądając
się na innych, a więc równie prawdopodobne należy uznać zamówienie przez wszystkich barszczu,
jak zamówienie przez każdego z nich innego dania.
c) dobrze, funkcje (1) to wariacje z powtórzeniami.
d) A = {f: {1,2,3,4,5}→{1,2,3,4,5,6}; f(k) = 1∧f(j)≠1 dla j≠k, k=1,2,3,4,5}
(każda z osób może zamówić danie nr 1, pozostali − dowolnie ale inne niż 1).
To co napisałeś jest niezrozumiałe.
e) Liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A jest równa liczbie funkcji
g: {a
1,a
2,a
3,a
4} → {2,3,4,5,6}, {a
1,a
2,a
3,a
4}⊂{1,2,3,4,5},
pomnożonej przez liczbę możliwych wyborów osoby zamawiającej danie nr 1, a więc
|A| = 5·5
4 = 5
5.
(na 5 sposobów można wskazać osobę zamawiającą danie nr 1, pozostali czterej mogą zamawiać pięć
pozostałych dań)
Zastosowanie twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa daje
Wynik dobry, argumentacja słaba (widać, że rozumiesz, ale chcieli żebyś jasno przedstawił tok
rozumowania).