a
etrapez: Co to jest różniczkowanie ?
Bo granice i pochodne znam i teraz mam mieć różniczkowanie, lecz nie wiem co to jest ? Czy na
etrapezie to znajdę ?
12 paź 18:35
jakubs: Różniczkowanie to inaczej wyznaczanie pochodnej
12 paź 18:36
Janek191:
Różniczkowanie, to obliczanie pochodnych
12 paź 18:36
PW: Pochodna.
12 paź 18:36
etrapez: to czemu to nazywa się różniczkowanie , a nie pochodna ?
12 paź 18:39
PW: Ze względów historycznych.
12 paź 19:07
Hurwitz: Różniczkowanie to czynność, pochodna rzecz. Pochodniowanie jakoś się nie przyjęło.
12 paź 20:59
Maslanek: Generalnie różniczka i pochodna to nie to samo

Czynność obliczania pochodnych i liczenia różniczek ma jednak tą samą nazwę − różniczkowanie
12 paź 21:00
pigor: ... nazwa różniczkowanie, wzięła się
z definicji pochodnej jako granicy ilorazu
różnicowego funkcji f :
| Δy | | y2−y1 | |
| = |
| i tak : np. w dowolnym punkcie x∊Df |
| Δx | | x2−x1 | |
| | Δy | | f(x+Δx)−f(x) | |
jest ona taka: f '(x) = lim Δx→0 |
| = lim Δx→0 |
| i tyle . ... |
| | Δx | | Δx | |
12 paź 21:53