matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
Patrol :
|x
2
−1|
Funkcja f dana jest wzorem f(x) =
x
3
−x
Jak naszkicowac ten wykres, od czego zacząć?
12 paź 18:21
Lidka:
|x
2
−1|
f(x)=
i x≠0 i x≠1 i x≠−1
x(x
2
−1)
1)|x
2
−1|=x
2
−1 dla x
2
−1>0⇔x<−1 lub x>1 wtedy
1
f(x)=
( robisz tabelkę dla tej dziedziny)
x
2) |x
2
−1|=−(x
2
−1) dla x∊(−1,1)
−1
wtedy f(x)=
x
12 paź 18:55