Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
Michał: 1) an = 3√n3 + 4n2 − n
2) an = n√10100 − n√110100
12 paź 18:16
Michał: Dziwnie to wyszło, więc zapiszę słownie:
1) an = pierwiastek 3. stopnia z n do trzeciej dodać 4 razy n kwadrat. Odjąć n.
2) an = pierwiastek n stopnia z 10 do potęgi setnej. Odjąć pierwiastek n stopnia z 1
podzielone przez 10 do setnej.
12 paź 18:21
Janek191:
Zastosuj wzór :
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a*b + b2 | |
a to ten pierwiastek , b = n
12 paź 19:00
Michał: Znam ten wzór i go zastosowałem, jednak mi nie wyszło. Próbowałem kilka razy i za każdym razem
wychodziło nie tak, jak trzeba. Nie mam pojęcia, co robię źle.
12 paź 21:08
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 paź 21:11