matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Weronika:
π
π
1
Kąt α∊(
;
) jest rozwiązaniem równania
=1
6
3
sin
2
α+sinαcosα
Nie roziązując tego różnania można wyznaczyć tgα z zastosowaniem następnej metody
sinα
2
+cosα
2
=1
sinα
2
+sinαcosα
..... tgα=1
1
π
π
Zastosuj podaną metodę i wyznacz tgα wiedząc że
=2
√
2
i kąt α∊(
;
)
sinαcosα
10
4
12 paź 17:42