matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Łukasz:
n
2
+ 1
a
n
=
= polecenie − oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym . Proszę o
2n
2
− 4
Pomoc , rozwiązanie .
12 lis 12:52
Basia:
n
2
(1+
1
n
2
)
1+
1
n
2
a
n
=
=
→
n
2
(2−
4
n
2
)
2−
4
n
2
1+0
=
1
2
2−0
13 lis 01:05