Ciąg arytmetyczny
Magda: Liczby 4,x,x−1 tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz x.
Pomóżcie bo zrobiłam tak:
Dobrze czy coś pomyliłam?i Co dalej?
12 paź 17:07
Janek191:
Źle !
12 paź 17:13
Janek191:
II wiersz dobrze . Pomnóż obustronnie przez 2
12 paź 17:14
Magda: a co jest źle mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie zrobiłam błąd?
12 paź 17:14
carmeltea: co robiłas na lekcjach?
12 paź 17:18
Magda: | | 8+(2x−2) | |
2x= |
| tak czy źle? |
| | 2 | |
12 paź 17:20
Magda: carmeltea od zawsze mam problem z matematyką i to nie znaczy że nie słucham na lekcjach bo
słucham tylko są zadania które mi sprawiają trudność a dla Ciebie mogą być banalne
12 paź 17:21
Janek191:
Jak mnożysz prawą stronę przez 2 , to dwójki się poskracają
12 paź 17:22
Janek191:
Ma być
2 x = 4 + ( x − 1)
2 x = 4 + x − 1
Dokończ
12 paź 17:23
Magda: czyli będzie 2x=8+2x
12 paź 17:24
Janek191:
Nadal źle !
12 paź 17:25
Janek191:
I co się stało z Magdą ?
12 paź 17:33
Magda: 2x=3+x
2x−x=3
x=3
Tak?
12 paź 17:36
Janek191:
ok

Można też zrobić tak :
a
2 − a
1 = a
3 − a
2
czyli
x − 4 = ( x − 1) − x
x − 4 = − 1
x = − 1 + 4 = 3
============
12 paź 17:55