Udowodnij, że ta liczba jest podzielna przez 13
Gosia: 3 + 32+33+34+...+366
12 paź 17:02
Gosia: Udowodnij, że ta liczba jest podzielna przez 13
3 + 32+33+34+...+366
12 paź 17:03
Janek191:
To już było
12 paź 17:05
Kacper: i nie wróci więcej
12 paź 17:06
Janek191:
To już było
12 paź 17:06
Janek191:
... = 3*( 1 + 3 + 9) + 34 *( 1 + 3 + 9) + .... + 364*( 1 + 3 + 9) =
= 13*( 3 + 34 + ... + 364) = 13 * k , gdzie k ∊ ℕ
12 paź 17:09
miki:
(3+32+33)+(34+35+36) +...... +(364+365+366)=
3(1+3+9) +34(1+3+9) +.........+364(1+3+9)= 13(3+34+...+364) = 13*k , k∊C
12 paź 17:09
Gosia: dziękuję
12 paź 17:18