Pole EFGH.
Nene:

Oblicz pole kwadratu EFGH, wiedząc, że ABCD to kwadrat o boku 1+√3. Pi
12 paź 16:46
Nene: Poza tym punkty EFGH leżą w kwadracie i tworzą trójkąty równoboczne wraz z ABE, BCF, CDG i DAH.
12 paź 16:47
miki:
Napisz pełną treść zadania !
12 paź 17:12
Nene: Treść zadania: "Oblicz pole kwadratu EFGH wiedząc, że ABCD to kwadrat o boku 1+ √3 . Poza tym
punkty E, F, G i H leżą w kwadracie i tworzą trójkąty równoboczne: ABE, BCF, CDG i DAH".
Zupełnie tak jak napisałam.
12 paź 17:58
Janek191:
h − wysokość Δ
| | √3 | | √3 + 3 | |
h = ( 1 + √3)* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 x =
√3 − 1
p − długość przekątnej kwadratu EFGH
p = a − 2x = 1 +
√3 − (
√3 − 1) = 2
Pole kwadratu EFGH
P = 0,5 p
2 = 0,5 *4 = 2
===================
12 paź 18:10