dla jakich liczb naturalnych n liczba
K: dla jakich liczb naturalnych n liczba
12 paź 16:42
Janek191:
| | 3 n − 2 | | 3*( n − 1) + 1 | | 1 | |
a) |
| = |
| = 3 + |
| |
| | n − 1 | | n − 1 | | n − 1 | |
n − 1 = − 1 lub n − 1 = 1
n = 0 lub n = 2
==============
12 paź 16:45
Janek191:
b) Analogicznie
12 paź 16:46
K: | 4(n+2)−9 | | 9 | |
| = 4 + |
| tak jest ok ? |
| n+2 | | n+2 | |
12 paź 16:51
Janek191:
Tam jest " − " , a nie " + "
12 paź 16:52
K: − zamiast + po czwórce *
12 paź 16:52
Janek191:
więc
n + 2 = − 1 lub n + 2 = 1 lub .... itd.
12 paź 16:53
K: dzięki, dalej już sobię dam radę
12 paź 16:54
Janek191:
Wypisz wszystkie możliwości na n + 2
12 paź 16:54