liczby zespolone
Kamcio :): wyznacz sumę i iloczyn pierwiastków piątego stopnia z −7i−1
12 paź 16:18
sushi_gg6397228:
wzór znasz ?
12 paź 16:20
Kamcio :): jaki wzór? jakbym znał wzór to bym nie wstawiał zadania XD
12 paź 16:28
sushi_gg6397228:
na policzenie pierwiastków n−tego stopnia z liczby zespolonej
12 paź 16:33
Hurwitz: Te pierwiastki to miejsca zerowe wielomianu z5 + 1+7i. Poszukaj pod hasłem "wzory Viete'a".
Suma to zero (współczynnik przy z4), iloczyn to −1−7i (wyraz wolny razy (−1)n, n− stopień
wielomianu).
12 paź 16:34
Kamcio :): taki wzór znam, tylko proble jest przy wyznaczaniu wartości kąta skierowanego (wychodzi coś w
okolicach 98o, dlatego szukam jakiegoś sposobu na policzenie sumy i iloczynu bez konieczności
wyliczania wszystkich pierwiastków
12 paź 16:36
Kamcio :): ok dzięki
12 paź 16:36
Kamcio :): | | √3 | | 1 | |
A jeszcze jedno pytanie. Mam sprawdzić czy z0= |
| + |
| i jest pierwiastkiem |
| | 2 | | 2 | |
wielomianu W(z)=z
56+iz+1. Zauważyłem że z
012=1 ale nie wiem co dalej
12 paź 19:40
Kamcio :): Już sobie poradziłem
12 paź 19:53