Oblicz pole figóry przedstawionej na planie
Yuuki:

Proszę o pomoc, oblicz ile hektarów zajmuje las,którego obszar pokazano na planie(1ha=10 000
m
2)
ropczyce XD dynx:

czy zauważyłeś ze podzieliłem figure na 4 mniejsze

trzeba obliczyc pojedyńcze ich pola a
potem zsumowac
zacznijmy od różowego trójkąta :
(200*200)/2= 20 000 m
2
mały niebieski trójkąt:
(800*200) / 2 = 80 000 m
2
zółty trapez:
(400+300) * 600 /2 = 210 000 m
2
malutki trapez:
(200+326) * 200 / 2 = 52 600 m
2
pole całej figury :20 000 m
2 + 80 000 m
2 + 210 000 m
2 + 52 600 m
2 = 362 600 m
2 = 26,26 ha