indukcja matematyczna
asdf: witam
| | 1 | |
mam do pokazania nastepujaca nierownosc: na + |
| ≥ n + 1, gdzie ℛ ∍ a > 0, n ∊ ℕ. baze |
| | an | |
indukcji sprawdzilem, dla n = 1 otrzymuje sie (a − 1)
2 ≥ 0, co zalatwia sprawe. nastepnie
wprowadzam zalozenie indukcyjne i... 0 pomyslow. czy moge liczyc na jakas wskazowke?
12 paź 16:08
PW: Zał. ind.
T. ind.
Wskazówka jest zawsze taka sama: Po lewej skorzystaj z założenia indukcyjnego (tak przekształć,
żeby to było możliwe), a następnie pokaż, że lewa jest ≥ prawej.
12 paź 17:51
asdf: nie mam zielonego pojecia jakich przeksztalcen wykonac... moge liczyc na dalsza pomoc?
(naprawde nie chce gotowca)
12 paź 22:39
ICSP: Mamy, że a > 0 więc z nierówności Cauche'go dla średnich A
2 ≥ G
2 dostajesz, ze :
| | 1 | |
a + |
| ≥ 2 − przyda się później |
| | a | |
Dowód twojej nierówności :
| | 1 | |
Przekształcając założenie mam, że : |
| ≥ k − ka + 1 |
| | ak | |
Dowód :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(k+1)a + |
| = (k+1)a + |
| * |
| ≥ (na podstawie założenia) |
| | ak+1 | | a | | ak | |
| | 1 | |
≥ (k+1)a + |
| (k − ka + 1) = ... |
| | a | |
Próbuj dalej
12 paź 23:02
asdf: | | 1 | |
= ka + a + |
| (k + 1) − k = |
| | a | |
| | 1 | |
= a(k + 1) + |
| (k + 1) − k = |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
= (k + 1)(a + |
| ) − k ≥ (korzystamy z a + |
| ≥ 2)… |
| | a | | a | |
≥ 2(k + 1) − k = k + 2
co konczy dowod! pozostaje ladnie sformalizowac dowod indukcyjny. dobrze?
13 paź 11:26
ICSP:
13 paź 12:25
asdf: dziex
13 paź 12:27