12 paź 16:07
Janek191:

Mamy
2 α = 60
o ⇒ α = 30
o
więc
β = 180
o − α = 150
o
oraz
150
o + 2 γ = 180
o ⇒ 2γ = 30
o ⇒ γ = 15
o
α + δ = 90
o ⇒ δ = 90
o − α = 60
o
i dlatego
I ∡ A I = I ∡ B I = γ + δ = 15
o + 60
o = 75
o
I ∡ C i = 2 γ = 2*15
o = 30
o
Pole trójkąta ABC
P = 2* 0,5 R
2*sin β + 0,5 R
2 *sin 2α = R
2 *sin 150
o + 0,5 R
2*sin 60
o =
= R
2 *cos 60
o + 0,5 R
2 *cos 60
o = 0,5 R
2 + 0,5 R
2*0,5 = 0,75 R
2
============================================================
12 paź 16:33
Kacper:
Jaki cel w spisaniu gotowca i wysłaniu?
12 paź 16:34
Janek191:
Może rozwiązał i chce sprawdzić czy zrobił to dobrze ?
12 paź 16:37
Kacper:
I tak zrobiłeś nie to, o które prosił
12 paź 16:39
super: Tak, róbmy gotowce wszystkim na konkursy
12 paź 16:39
Hondziarz: No to akurat zrobiłem, ale dzięki

Chodziło o zadania z rozszerzenia, które są trochę niżej
12 paź 17:15
Metis: No i po co Ci do nich rozwiązania i odpowiedzi
12 paź 17:43