Dzielenie wielomianow
Loski: Liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x). Dzieląc wielomian w(x) przez dwumiany x−2 oraz
x+4 otrzymamy reszty −3 i −51. Oblicz resztę r z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian
p(x)=x3+3x2−6x−8
Jak ruszyć takie zadanie?
12 paź 15:57
razor: x3+3x2−6x−8 = (x+1)(x−2)(x+4)
W(x) = Q(x)*(x+1) → W(−1) = 0
W(x) = P(x)*(x−2) = −3 → W(2) = −3
W(x) = S(x)*(x+4) = −51 → W(−4) = −51
Reszta z dzielenia W(x) przez wielomian 3 stopnia jest wielomianem stopnia co najwyżej drugiego
W(x) = T(x)*(x+1)(x−2)(x+4) + ax2+bx+c
korzystając z trzech powyższych wartości W(x) otrzymasz układ 3 równań z 3 niewiadomymi
12 paź 16:01
Loski: Nie wiem jak mają wyglądać te równania
12 paź 16:31
Kacper:
To przykro mi, ale trzeba zajrzeć do książki.
razor elegancko rozpisał ci zadanie.
12 paź 16:34