Proporcje
Nieelokwentny: W pewnej klasie stosunek liczby chłopców do liczby dziewcząt wynosi 3:5. Po zwiększeniu liczby
chłopców o jedenego, stosunek wynosi 2:3. Ile jest uczniów w tej klasie?
Próbowałem to jakoś zrobić, że
x/y = 3/5 a (x+1)/y=2/3
i mnożyłem na krzyż ale to nic nie dawało...
Proszę o pomoc
12 paź 15:44
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 paź 15:56
sushi_gg6397228:
odp 9 chłopców, 15 dziewczyn
12 paź 15:59
Nieelokwentny: 3y = 5x
x = 3/5 y
3*((3/5y)+1) = 2y
9/5y + 3 = 2y
1,8y + 3 = 2y
3=0,2y
y=15
Ojej, dzięki temu że to rozpisałem tutaj, zauważyłem że nie zauważyłem dalszej możliwości
rozwiązywania... Dziękuję
12 paź 16:00