Równania wielomianowe z parametrem
kafar610: Dla jakich wartości parametru p (p e R) równanie (x+1)[x
2+(p+2)x+(p−1)
2] = 0 ma tylko jedno
rozwiązanie?
Bardzo proszę o rozjaśnienie zadania

Z góry dzięki
12 paź 15:32
razor: 1) x=−1 lub 2) x2+(p+2)x+(p−1)2 = 0
aby równanie miało jedno rozwiązanie to 2) musi mieć 0 rozwiązań (Δ ujemna) lub 1 rozwiązanie
(Δ = 0) równe −1
12 paź 15:36
Janek191:
x = − 1 jeden pierwiastek
x2 + ( p + 2) x + ( p − 1)2 = 0 nie może mieć już pierwiastków, czyli
Δ musi być < 0.
12 paź 15:38
kafar610: prosiłbym jeszcze o rozwiazanie tego zadania tak krok po kroku
12 paź 15:40
razor: Δ < 0 lub (Δ = 0 i x = −1)
(p+2)2−4(p−1)2 < 0 lub ((p+2)2−4(p−1)2 = 0 i 1−(p+2)+(p−1)2 = 0)
12 paź 15:43
kafar610: i co dalej?
12 paź 16:05
razor: nie umiesz tego rozwiązać? wróć się wtedy do tematu z funkcją kwadratową a takie zadania zostaw
na później
12 paź 16:07
kafar610: to jest moja praca domowa na jtr... a mam troche zaleglosci...
12 paź 19:54
Kacper:
To trzeba zaczynać od rzeczy łatwych.
12 paź 20:16