Nwd(a,b)=4 & a/b=0,6
Asdi: Nwd dwóch liczb naturalnych a i b jest równy 4. Zaś a/b=0.6. Wynika z tego że:
a) ab=240
b) a+b=32
c) a−b=8
d) a=24
Może być kilka odpowiedzi

Jednak nie interesuje mnie które są ok, ale jak dojść do tego, że są ok (niektóre z nich)
Z góry dziękuję za pomoc
Janek191:
NWD ( a; b) = 4 ⇒ a = 4 m i b = 4 n
| a | | 4 m | | 3 | | m | | 3 | |
| = 0,6 ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 5 m = 3 n ⇒ m = 3 i n = 5 |
| b | | 4 n | | 5 | | n | | 5 | |
zatem
a = 4*3 = 12
b = 4*5 = 20
===========
a) a*b = 240 tak
b) a + b = 32 tak
c) a − b = 8 nie
d) a = 24 nie