Czy mógłbym prosić o pomoc? Mam dwa przykłady do rozwiązania, a treść: sprawdź czy funkcja jest
różnowartościowa w R.
| x | ||
f(x) = | ||
| x2 + 1 |
| x | ||
f(x) = | ||
| 1 + |x| |
| x | ||
Niech g(x) = | (zeby uniknac kolizji oznaczen jak w Twoim poscie). Zauwaz, ze przy | |
| x2+1 |
| 1 | 2 | |||
Mamy g( | ) = | . To moze teraz sprawdzmy, czy istnieje jakis inny argument dajacy nam | ||
| 2 | 5 |
| 2 | 2 | |||
wartosc | . Wystarczy rozwiazac: g(x) = | . | ||
| 5 | 5 |
| x | 1 | ||||||||||||
f(x)= | = | ||||||||||||
| x2+1 |
|
| 1 | 1 | |||
f(x1)=f(x2) ⇔ x1+ | =x2+ | , a takie pary liczb da się znaleźć, i jest ich | ||
| x1 | x2 |
| 1 | ||
wystarczy wziąć x1= | ||
| x2 |
| 1 | −1 | |||
Czyli w drugim przypadku też nie jest różnowartościowa bo f( | )=f( | )? | ||
| 2 | 4 |