Pierwiastki wielomianu
Karlla: Oblicz pierwiastki wielomianu krok po kroku

w(x)=(2x
2+1)(x
2+3)(1−2x)
w(x)=(−x
2+3x−8)(5x
2+25)(x
2+1)
12 lis 12:26
pt: w(x)= (
√2+1)(
√2−1)(x+
√3)(x−
√3)(1−2x) = 1−2x
w(x)= (obliczasz delte i wychodzi x1 i x2)(
√5+5)(
√5−5)(x−1)(x+1)
równaniem jest x1 i x2 które wyszło z pierwszego nawiasu
12 lis 13:33
Nikka: co za bzdury....
Karila poprawne rozwiązanie:
Iloczyn trzech liczb jest równy zero gdy jedna z nich będzie równa 0:
2x
2 + 1 = 0 lub x
2 + 3 = 0 lub 1−2x = 0
dla każdego x∊R 2x
2 + 1 > 0 oraz
dla każdego x∊R x
2 + 3 > 0
(oba wyrażenia nigdy nie będą równe 0, ponadto czy wstawisz pod x liczbę ujemną czy dodatnią
to zawsze wartość będzie większa od zera)
zatem zostaje tylko 1−2x=0
12 lis 14:12
jjjjjjj: 2x3−18x=x2−9
15 cze 22:08
Ajtek:
Krok pierwszy: uporządkuj ten wielomian malejąco.
15 cze 22:10
Eta:
Krok drugi : pogrupuj wyrazy
15 cze 22:34
Eta:
2x
3−x
2−18x+9=0
x
2(2x−1)−9(2x−1)=0
(2x−1)(x
2−9)=0
(2x−1)(x−3)(x+3)=0
15 cze 22:37
Ajtek:
Eta, czekałem na ozdew, ale nie spodziewałem się Twojego

.
15 cze 22:39
Mila: 2x3−18x=x2−9
2x3−x2−18x+9=0
x2*(2x−1)−9(2x−1)=0
(2x−1)*(x2−9)=0
(2x−1)*(x−3)*(x+3)=0
dokończ
15 cze 22:40
Ajtek:
Hej
Mila 
, na Twój odzew tez nie liczyłem

.
15 cze 22:41
Mila: Witam Etę i Ajtka, macie komputery w głowie i motorki w rękach.
Pozdrawiam.
15 cze 22:41
Ajtek:
Mila, monitor w rekach? To czym ja pisze?
15 cze 22:46
jjjjjjj: rozloz wielomian W(x)=8x3−32x−122+48 na czynniki liniowe
pomozcie prosze
15 cze 23:11
sushi_ gg6397228:
pogrupuj 1z2 i 3z4
15 cze 23:13
picia:
122=144
15 cze 23:15
Maslanek: To 12x
2 zapewne piciu
15 cze 23:17
picia:
no tak se pomyslalem

. czekalem czy jjjjjj sie odezwie jeszcze
15 cze 23:19
sushi_ gg6397228:
czekan na zachętę w postaci
15 cze 23:20
jjjjjjj: nie czaje dacie cale rozwiazanie

?
15 cze 23:30
Mila: w(x)=8x3−32x−12x2+48 =
= 8x(x2−4)−12(x2−4)= wyłączam przed nawias wspólny czynnik (x2−4)
=(x2−4)*(8x−12)=(x−2)*(x+2)*(8x−12)
16 cze 00:25