wyrażenia algebraiczne
Tom: Dla jakich wartości k, k∊C wyrażenie jest liczbą naturalną?
453+6k2−11
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2k+3
−−−−−− − kreska ułamkowa
12 paź 14:27
12 paź 15:21
razor: | 45k3+6k2−11 | |
| tak to wygląda? |
| 2k+3 | |
12 paź 15:23
Tom: przepraszam, tam powinno być 4k3, a reszta tak samo
12 paź 15:28
Kacper: Dzielimy licznik przez mianownik
12 paź 15:30
Tom: tzn jak? jestem jak coś w gimnazjum
12 paź 15:41
razor: | 4k3+6k2−11 | | 2k2(2k+3)−11 | | 11 | |
| = |
| = 2k2− |
| |
| 2k+3 | | 2k+3 | | 2k+3 | |
12 paź 15:49
Janek191:
Dla
k = − 2
12 paź 15:52
razor: jeszcze kilka wyników jest
12 paź 15:54
Janek191:
oraz k = 4
12 paź 15:54
Janek191:
k = − 7
12 paź 15:58
Tom: Dzięki
12 paź 16:36