parametr m
Andzia: Prosze o POMOC

Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x)= x
3 + mx
2 − mx + 3 jest
podzielny przez dwumian Q(x)= x−1
12 lis 12:22
Andzia: pomoze ktos
12 lis 13:06
Andzia: prosze niech mi ktoś pomoze
14 lis 16:47
Wilku: nie wiem czy słusznie rozumuje ale to chyba jest nierozwiązywalne

bo
(x−1)(ax
2+bx+c)=ax
3+bx
2+cx−ax
2−bx−c=ax
3+(b−a)x
2+(c−b)x−c
przyrównując to do wielomianu:
a=1
c=−3
i zostaje układ równań
m=b−a
−m=−c−b
podstawiają lub dodoając stronami otrzymujemy sprzeczność np: 0=−1+3
wynika z tego ze nie ma takiego m coby spełniał równanie chyba że się mylę
14 lis 17:07
Basia:
a=1
c=−3
b−a=m
c−b = −m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b−a+c−b=0
−1−3=0
sprzeczność
masz rację ale zadanie jest rozwiązywalne bo je rozwiązałeś
odp. nie istnieje takie m∊R, dla którego itd.
A poważnie to najprawdopodobniej Andzia gdzieś się pomyliła
14 lis 17:17
malutka: mozna to tez zrobic na mocy tw. Bezouta, ale wychodzi sprzecznosc wiec raczej jest blad w
zapisie.
14 lis 17:21
Bogdan:
Dzień dobry.
Jeśli wielomian W(x)=x3+mx2−mx+3 jest podzielny przez dwumian Q(x) = x − 1, to W(1) = 0.
Sprawdzamy: W(1) = 1 + m − m + 3 = 4 ≠ 0, a więc Q(x) nie jest dzielnikiem W(x).
Gdyby jednak Q(x) = x + 1, to W(−1) = 0 ⇒ −1 + m + m + 3 = 0 ⇒ 2m = −2 ⇒ m = −1
14 lis 18:09
Andzia: zadanie napisałam dobrze tak mam podane w pracy kontolnej. Czyli mam to zapisać tak jak pan
Bogdan
15 lis 17:35
Andzia: zadanie napisałam dobrze tak mam podane w pracy kontolnej. Czyli mam to zapisać tak jak pan
Bogdan
15 lis 17:37