...
Hondziarz: | | a | | b | | 2 | |
Wykaż że jeśli a>0, b>0 i 3√a3+b3=√a2+b2 to |
| + |
| = |
| |
| | b | | a | | 3 | |
12 paź 13:33
Hondziarz:
12 paź 14:48
ICSP: | a | | b | |
| + |
| ≥ 2 d;a dowolnych dodatnich a i b. |
| b | | a | |
| | a | | b | | 2 | |
Stąd równość : |
| + |
| = |
| zajść nie może. |
| | b | | a | | 3 | |
12 paź 14:51
Hondziarz: a jak do tego dojść?
12 paź 15:07
ICSP: Zły wniosek wyciągnąłem. Nie jest powiedziane, że musza istnieć liczby rzeczywiste a,b, które
spełniają pierwszą równość.
Podnieś pierwszą równość do potęgi 6. Potem podziel przez 3a3b3
12 paź 15:14
Hondziarz: A czy z tej równości wyjdzie że a,b∊R? bo co prawda zrobiłem inaczej już ale tak mi wyszło. Jak
źle to zrobię jak mówisz.
12 paź 15:18
ICSP: a,b ∊ R
12 paź 15:19
Hondziarz: czyli że źle?
12 paź 15:22
ICSP: czyli, że nie rozumiem o co ci chodzi
12 paź 15:24
Hondziarz: wyszło mi 0=0
12 paź 15:25
ICSP: tylko nie mów mi że twoim zdaniem :
(3√a3 + b3)6 = a6 + b6 ?!
oraz
(√a2 + b2)6 = a6 + b6 ?!
12 paź 15:37
Hondziarz: Nie no to wcześniej robiłem i przekształcałem na 20 sposobów i coś durnego mi w końcu wyszło.
Zaraz zrobię jak ty.
12 paź 15:43
Hondziarz: | | a | | b | |
Mi wychodzi, że |
| + |
| =1  |
| | b | | a | |
12 paź 15:50
Hondziarz: już znalazłem błąd
12 paź 15:52
Hondziarz: Dzięki za pomoc, wyszło
12 paź 15:54
PW: Trzeba chyba wyraźnie powiedzieć (bo "wyszło" to żadna konkluzja). zdanie
p ⇒ q
jest zdaniem fałszywym, gdy następnik q jest zdaniem fałszywym, a poprzednik p − zdaniem
prawdziwym. Z taką sytuacją mamy do czynienia w tym zadaniu, wystarczyło powiedzieć: dla
a = b = 1
poprzednik implikacji jest prawdziwy, a następnik fałszywy, zatem twierdzenie jest
fałszywe − nieprawda, że dla dowolnych dodatnich a i b badana implikacja jest
prawdziwa.
Żeby wykazać fałszywość twierdzenia wystarczy jeden konkretny przykład, nie trzeba nic liczyć −
pokazać kontrprzykład.
12 paź 16:29
PW: Odwołuję, odwołuję, nie zauważyłem, że jeden pierwiastek jest stopnia trzeciego! Ślepota
nie boli, ale denerwuje czasami.
12 paź 16:35