aaa
Karr: mam zadanie i nie wiem jak dokończyć, zostaje mi
538 (236 + 536) :535 (3 * 535 + 237)
i nie wiem co zrobić z tymi nawiasami. Pomoże ktoś?
12 paź 13:06
natalia : Zapisz za pomocą ułamka, wtedy powinieneś coś zauważyć
12 paź 13:48
zielony: Co ci wyszło karr?
12 paź 13:59
Karr: właśnie przeniosłem to z postaci ułamka
12 paź 14:04
natalia : 538: 535=?
12 paź 14:08
natalia : 2
37=?*2
36
5
36=?*5
35
Wstaw coś za "?"
12 paź 14:11
Karr: Zadanie wyglądało tak
| 169 * (519)2 + 1037 | |
| = |
| 3 * (107)5 + 237 * (55)7 | |
| (24)9 * 538 + (52)37 | |
| = |
| 3 * (514)5 + 237 * 535 | |
| 236 * 538 + 574 | |
| = |
| 3*570 + 237 * 535 | |
| 538 ( 236 + 536) | |
| = |
| 535 ( 3 * 535 + 237) | |
5
38 ( 2
36 + 5
36) : 5
35 ( 3 * 5
35 + 2
37) =
i tutaj już staje
12 paź 14:16
natalia : 1037 nie jest równe (52)37, tak napisałeś w liczniku
12 paź 14:18
natalia : * 1037
** (52)37
12 paź 14:20
Karr: ups.. zgadza
12 paź 14:22
Karr: w takim razie co zrobić z
| 236 * 538 + 1037 | |
| ? |
| 3 * 1035 + 237 * 535 | |
12 paź 14:26
natalia : A kiedy można mnożyć podstawy potęg?
12 paź 14:28
Karr: kiedy potęga jest taka sama ?
12 paź 14:30
natalia : Tak, więc sprowadz 2 i 5 do tej samej potęgi
12 paź 14:32
natalia : Obliczyłes ten przykład już?
12 paź 15:09
nieuk:
236 * 538 + 10373 * 1035 + 237 * 535 =
236 * 538 + 237 * 5373 * 235 * 535 + 237 * 535 =
2 * 53 + 523 = ?
Da się to jeszcze bardziej uprościć? Czy tylko obliczyć?
12 paź 18:40
nieuk: ps .dlaczego to tak na siebie nachodzi?
12 paź 18:42
natalia : Pisałeś na u, napisz na U
12 paź 19:26
Karrr: Dziękuję za pomoc
13 paź 23:50