3x-5x^3≥0
Karol: 3x−5x3≥0
12 paź 12:49
12 paź 12:50
Olgaaa: x(3−5x2)≥0
i już dalej obliczysz
12 paź 14:29
Karol: czyli to będzie tak?
x(3−5x
3≥0
x=0 3−5x
2=0
−5x
2=−3
12 paź 14:54
ICSP:
12 paź 14:55
Karol: Bo przejrzałę i wyliczyłem te podpunkty co mi dałeś ale czegoś takiego nie było.
12 paź 15:00
ICSP: Źle wyliczyłeś te punkty
12 paź 15:01
Karol: A pomożesz? Proszę
12 paź 15:03
ICSP: 3x − 5x
3 ≥ 0
−x(5x
2 − 3) ≥ 0
−x( [
√5x]
2 − [
√3]
2) ≥ 0
−x(
√5x −
√3)(
√5x +
√3) ≥ 0
stąd mam już pierwiastki :
| | √15 | | √15 | |
x1 = 0 , x2 = |
| , x3 = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
Współczynnik przy najwyższej potędze w tym wielomianie jest równy −5, wielomian stopnie
nieparzystego, zatem rysowanie zaczynasz od lewego górnego rogu. Wszystkie pierwiastki maja
krotność I, więc przechodzisz przez oś przy każdym z nich. Wystarczy narysować i odczytać
rozwiązanie z wykresu
12 paź 15:08
Karol: Dziękuję ale nie bardzo to rozumiem

.
12 paź 17:44
ICSP: ale czego ?
12 paź 17:46
PW: To może stosowaliście na lekcjach siatkę znaków?
12 paź 18:32
Karol: Nie niestety nie nic nie robiliśmy na lekcjach po prostu mamy to umieć

.
12 paź 22:55
PW:
| | √15 | | √15 | | √15 | |
(−∞, − |
| }) I− |
| I (− |
| , 0) ... |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x I − I
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
iloczyn I − I 0 I
i tak dalej (w główce tabeli musi być cała oś podzielona na odpowiednie przedziały), wpisujesz
minusy lub plusy w zależności od znaku danego czynnika na konkretnym przedziale, dla
pierwiastków zero w odpowiedniej rubryce. W ten sposób ustalasz znak iloczynu trzech
czynników.
To jest siatka znaków. Strasznie dużo mi to czasu zajęło, całej tabelki nie zmieściłbym i tak w
tym edytorze. Jeżeli to parę razy zrobisz, to i zrozumiesz co pisał
ICSP.
12 paź 23:29
Piotrek: 5x2−3≥=0
5x2≥3
x2≥35
x≥√35
x≥√3*√55
x≥±√155
13 paź 00:32
Jolanta: jeżeli narysujesz wykres otrzymasz parabolę w zadaniu interesuje Cię czesc wykresu leżaca nad
osią X (wtedy y>0 czyli 5x
2−3>0) i miejsca zerowe (wtedy y=0 czyli 5x
2−3=0)
liczymy miejsca zerowe 5x
2−3=0
5x
2−3=(
√5x−
√3)(
√5x+
√3)=0
√5x−
√3=0 lub
√5x+
√3=0
A=5 ramiona paraboli w góre
z wykresu
| | √15 | | √5 | |
x∊(−∞,− |
| > lub < |
| :∞) |
| | 5 | | 5 | |
13 paź 08:34