Działania na zbiorach
Majka: Zadanie bardzo proste.
Czym się różnią zapisy A\B i A−B jeśli mówimy o działaniach na zbiorach?
Przez cały czas byłam uczona tego drugiego zapisu, natomiast teraz wykładowca powiedział, że
jest to całkowicie błędny zapis i te dwa zapisy to zupełnie inne działania.
Przy czym czytając książkę do analizy matematycznej, zapisy te są opisane jako równoznaczne.
Prosiłabym o wypowiedź kogoś, kto zna matematykę na poziomie trochę wyższym niż liceum, bo w
tym zakresie sama poznałam ją bardzo dobrze.
12 paź 12:36
Hurwitz: To chyba było w przedszkolu... A może się mylę... Definiuje się tzw. sumę (różnicę)
algebraiczną zbiorów:
A+B={a+b:a∊A, b∊B}.
Np. [0,1]+[0,1]=[0,2].
Dla różnicy podobnie:
A−B={a−b:a∊A, b∊B}.
Np.
[0,1]−[0,1]=[−1,1].
I tyle. Ale często A\B i A−B oznacza to samo (różnicę mnogościową). Na poziomie szkoły środniej
OK, na poziomie wyższym trzeba to rozróżniać.
12 paź 13:11
stefan: nom
12 paź 13:37
Majka: Trzeba rozróżniać, to już zostalo mi powiedziane. Tylko nadal nie widzę wytłumaczenia czym to
się różni? Nie musisz mówić o sumie, czy iloczynie, bo to akurat znam.
Chodzi o różnicę zapisaną znakiem \ i −. Czym one się różnią?
Książka do Analizy Matematycznej dla politechniki podaje te znaki zamiennie, opisując teorię
zaznacza, że można stosować zarowno jeden jak i drugi zapis.
12 paź 14:48
Janek191:
Np. W. Krysicki używa symbolu A \ B na różnicę zbiorów A , B
Janusz Onyszkiewicz używa symbolu A − B na różnicę zbiorów
Józef Banaś używa symbolu A \ B na różnicę zbiorów
Kazimierz Kuratowski używa symbolu A − B na różnicę zbiorów
12 paź 14:57
Hurwitz: Przecież podałem Ci różnicę: te dwa działania: różnica mnogościowa (ozn. \) oraz algebraiczna
(ozn. −) nie mają ze sobą nic wspólnego (za wyjątkiem podręczników w których oznaczają to
samo...). Skoro piszesz "Prosiłabym o wypowiedź kogoś, kto zna matematykę na poziomie trochę
wyższym niż liceum, bo w tym zakresie sama poznałam ją bardzo dobrze." to zakładam, że i
czytać potrafisz. Ze zrozumieniem.
12 paź 15:10