Rozwiąz rówanie - macierz
Kenta: Rozwiąż rówanie macierzowe
A)
Nie wiem jak dokladnie zrobic macierz : <
( x 2 )(3 y) = (11 9)
( 5 0 )(4 5) (7 −5) Niewiadomowe x / y
W tym przykładnie wychodzi mi sprzeczność....
B)
( x y )(3 2) = (z −10) Niewiadomowe x / y / z / t
( 4 7 )(0 4) (12 −t)
Dopiero zaczynam,pomoże mi ktoś?
12 paź 12:13
Hurwitz: Wymnóż macierze z lewej strony; następnie porównaj elementy stojące na tych samych miejscach z
prawej i lewej. Otrzymasz proste układy nieliniowe do rozwiązania.
12 paź 13:48
Kenta: w pierwszym przykładzie wychodzmi mi linijka 15 = 7 O.o?
12 paź 14:31
Hurwitz: Jest OK. Układ sprzeczny.
12 paź 14:32
Kenta: a w drugim
3x = z 2x+4y = 10
12=12 36 = − t
Mogłbys mi powiedzieć jak dalej to ugryśc?
12 paź 14:43
Hurwitz: Po pierwsze 2x+4y =−10.
Dalej kolejno trzy równania:
3x=z, 2x+4y =−10, t=−36
cztery niewiadome − rozwiązań nieskończenie wiele. One postaci:
z=3x,
y=(−10−2x)/4
t=−36,
x∊R − dowolny parametr.
12 paź 16:01
Kenta: dziękuje
12 paź 16:39