pomnoz przez sprzezenie podstawowy uklad to sprawdzenia toku myslenia
mateusz: Cześć, mam zadanie: Pomnóż przez sprzężenie
z=a+bi
z sprzężenie = a−bi
Rozwiązałem go tak, że licznik pomnożyłem przez 4−5i a mianownik przez 2+3i i wynik końcowy
pokazuje
Czy dobrze to obliczyłem
Jeszcze jedno pytanie dlaczego w mnożeniu l. zespolonych gtdy pojawi się i
2 to jest on
redukowany i traktowany jako liczba bez i ?
12 paź 11:57
Lidka:
i
2=−1
Napisz dokładnie treść.
Czy masz pomnożyć przez sprzężenie liczby
| | 4+5i | |
z= |
| czy coś innego trzeba zrobić? |
| | 2−3i | |
12 paź 17:53
PW:
mateusz, a nie za wcześnie zabierasz się za liczby zespolone, skoro nie wiesz, że
i2 = −1?
Trzeba zacząć od tego, że liczby zespolone to zbiór par (x,y), x, y ∊ R, na których wprowadzono
"dziwne" działania "dodawania" i "mnożenia". Jeżeli popatrzysz na definicję tego "mnożenia" i
wykonasz
(0,1)•(0,1),
to coś tam otrzymasz. Dopiero gdy to zrozumiesz, można przejść na utożsamianie liczb
zespolonych z liczbami postaci a+bi, gdzie a = (a,0) oraz i = (0,1) i wykonywanie działań tak,
jakby to były zwykłe sumy algebraiczne − właśnie z jednym niuansem: i2 = −1.
12 paź 18:15