procenty
piotrek8: ile pieniędzy wypłaci p. Kowalski po 1,5 roku, jeśli płacił 3000, oprocentowanie 8% w skali
roku, kapitalizacje odsetek co pół roku.
12 lis 11:43
Arsen: To ciężkie do wytłumaczenia pisemnie ale obliczenia wyglądają tak:
a)Pierwsze pół roku:
3000→100%
X→8%
X=240→1 rok
1/2x=pół roku=120
Po połowie roku Kowalski ma na koncie 3000+120=3120
b)Drugie pół roku:
3120→100%
X→8%
X=249,6→1 rok
1/2x=124,8→pół roku
Po roku Kowalski ma na koncie 3120+124,8=3244,8
3244,8→100%
X→8%
x=259,584→Cały rok
1/2x→Pół roku=129,792
Po 1.5 roku Kowalski ma na koncie dokładnie 3244,8+129,792=3374,592
Odp.Kowalski wypłaci 3374,59zł po 1.5 roku.
12 lis 12:52
mała: dzięki
12 lis 13:06