kombiantoryka. help me
niewiem: ile jest różnych liczb trzycyfrowych w których w zapisie cyfra 0 występuje co najwyzej raz
12 paź 11:57
niewiem: i też w przypadku co najmniej raz
12 paź 12:12
Koko: Mamy 10 cyfr. Na pierwszej pozycji nie może być zero, bo będzie to liczba dwucyfrowa, więc
istnieje tylko 9 wyborów. Na drugiej pozycji może być każda cyfra więc mamy 10 możliwości. Na
trzeciej pozycji, jeśli w poprzedniej nie wybraliśmy zera jest 10 możliwości, jeśli zero
zostało wybrane to 9, więc:
9*10*9+9*9 = 891
Inny tok rozumowania to taki, że:
Łącznie jest 900 liczb trzycyfrowych (9*10*10), a jedynymi, gdzie zero występuje na co najmniej
2 pozycjach to wielokrotności setki, których jest 9 (100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800,
900). Więc 900 − 9 = 891.
Wynik: 891
12 paź 12:13
Koko: Na podstawie tego spróbuj zrobić drugi przypadek, jeśli nie uda Ci się to Ci pomogę.
12 paź 12:14
niewiem: co najmniej czy może być 0 dwa razy
pierwsza pozycja 9 możliwośći, druga 10 możliwości, trzecia 10 możliwość
9*10*10=900
12 paź 12:24
niewiem: tak to będzie?
12 paź 12:25
pepsr: ?
12 paź 13:05