przeksztalcenia algebraiczne
pola: Wykaz,ze rownanie jest spelnione przez kazda liczbe rzeczywista x.
(2x−1)2 −4(2−x)2=3(4x−5)
Od czego zaczac? Prosze o pomoc
12 paź 11:41
Kejt: Wymnóż co się da i uporządkuj.
Powinnaś otrzymać coś w stylu:
1=1
12 paź 11:46
zielony: mi wychododzi 0=12x
Czy robie coś źle?
(2x−1)2−4(2−x)2=3(4x−5)
4x2+1−4(4+x2)=12x−15
4x2+1−16−4x2=12x−15
−15=12x−15
0=12x
12 paź 12:18
Koko: Tak, bo wzór skróconego mnożenie to:
(a+b)2=a2+2ab + b2. Ty zapominasz o środkowym czynniku 2ab.
12 paź 12:20
zielony: rzeczywiście
12 paź 12:23