Wartosc funkcji - ln
funx: ZW. w funkcji ln
F(x) = ln(x+3)
obliczylem sobie D; x naleza (−3: infi)
I teraz moje pytanie.. zeby obliczyc zbior wartosci wykonalem takie kroki:
y = ln(x+3)
y = x + 3
y = −3 + 3
y = 0
y = ln(0)
czyli Zw = (0; infi)
?
12 paź 11:35
3Silnia&6: Zbiorem wartosci funkcji ln x = R
ln(x+3) − ma taki sam zbior wartosci
12 paź 11:40
Saizou :
y=ln(x+3)
ey=x+3
x=ey−3 i dla jakich y ma to sens? dla każdego y∊ℛ, zatem f(Df)=ℛ
12 paź 11:43
funx: Dziękuje bardzo za wyjasnienie
12 paź 13:01