matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja matematyczna
Kika:
Za pomocą indukcji matematycznej uzasadnić, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzą tożsamości:
n(n+1)
1
3
+2
3
+...+n
3
=[
]
2
2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, utknęłam w pewnym momencie i nie wiem jak sobie poradzić.
12 paź 11:31
3Silnia&6:
n=k 1
3
+ ... + k
3
= [k(k+1)]
2
/ 4 n = k+1 (1
3
+ ... + k
3
) + (k+1)
3
= [(k+2)(k+1)]
2
/ 4 L = [k(k+1)]
2
/ 4 + (k+1)
3
P = [(k+2)(k+1)]
2
/ 4
1
k+1
L =
* k
2
* (k+1)
2
+ (4k+4)*
4
4
(k+1)
2
(k+1)
2
L =
(k
2
+ 4k + 4) =
(k+2)
2
= P
4
4
12 paź 11:45
Kika:
Dziękuję
12 paź 12:13