Suma logarytmów
Random: Mam za zadanie policzyć sumę logarytmów:
log10 1 + log10 2 + log10 3 + ... + log10 n
Wie ktoś może jak taką sumę policzyć szybko dla dużych n (~1010) ?
12 paź 10:55
Kejt: ...=log(1*2*3*...*n)=log n!
Jeśli dobrze myślę.
12 paź 11:40
Random: Owszem, tylko, że właśnie to przed chwilą wyprowadziłem z log
10 n!

.
12 paź 11:52
Kejt: No to się pisze takie rzeczy...
12 paź 11:53
Saizou : a może napisz całą treść zadania od poczatku
12 paź 12:09
Koko: Zadanie w miarę proste:
Wylicz liczbę cyfr n!, gdzie n jest do 1010.
12 paź 12:15
Koko: Jakby co Koko=Random
12 paź 12:16
Saizou : i tylko to, bez żadnych logarytmów ?
12 paź 12:16
Koko: Tak. Tylko, że nie mogę liczyć n silni na chama i sprawdzać liczbę cyfr, bo to będzie za wolne
i program się wykręci.
12 paź 12:18
Saizou : programowanie to nie moja bajka
12 paź 12:25
12 paź 21:59
Random: Dzięki

W programowaniu w sumie to będzie łatwe do zakodzenia.
13 paź 09:09